Het Duitse chemieconcern BASF blijft hopen op een deal met het Russische staatsgasbedrijf Gazprom over een ruil van bezittingen. 

Dat heeft de financieel directeur van BASF gezegd tegen het Duitse persbureau DPA.

In december liep een ruil van bezittingen spaak, waardoor het Nederlandse aardgasbedrijf Wintershall Noordzee volledig in handen blijft van de Duitsers.

De partijen hadden twee jaar eerder afgesproken dat Gazprom de activiteiten van BASF op het gebied van handel in en opslag van gas in handen zou krijgen. BASF-dochter Wintershall zou in ruil daarvoor toegang krijgen tot enkele lucratieve gasvelden in Siberië. Door de deal zou Gazprom voor 50 procent eigenaar worden van Wintershall Noordzee.

Onderhandelen

Het stuklopen van de deal werd toegeschreven aan de moeilijke politieke omstandigheden. Maar volgens financieel topman Hans-Ulrich Engel van BASF kan de deal op een later tijdstip weer opgepakt worden, als de omstandigheden verbeteren. ''Dan schudden we de kaarten opnieuw, kijken we Gazprom in de ogen en gaan we verder onderhandelen'', aldus Engel.

Volgens de bestuurder wordt door beide partijen betreurd dat de transactie niet is doorgegaan. BASF wilde met de deal met Gazprom afscheid nemen van de handel in gas, om zich te richten op de winning van olie en gas.

BASF viert komende maandag zijn 150-jarig bestaan en is het grootste chemieconcern van de wereld. De omzet bedroeg vorig jaar circa 74 miljard euro en er werken wereldwijd meer dan 113.000 mensen voor het bedrijf.