Het bod van de groep aandeelhouders op drukkerijgroep Roto Smeets is met 4 euro per aandeel ''uiterst mager''. Dat constateerde de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) woensdag.

De VEB constateerde dat het eigen vermogen per aandeel van Roto de laatste drie jaar ruimschoots halveerde door forse afboekingen tot ongeveer 10 euro per aandeel, eind 2014. In 2011 was dat nog ruim 25 euro.

''Maar zelfs afgezet tegen de boekwaarde van tien euro steekt het bod van 4 euro schril af. De bieders slaan toe op het moment dat de beurskoers op een historisch dieptepunt staat'', aldus de beleggersvereniging.

Topman Joost de Haas heeft naar eigen zeggen op maandagavond 30 maart een brief onder ogen gekregen waarin de zes grootaandeelhouders aangaven de bezittingen van Roto Smeets te willen kopen.

'ter kennisgeving aangenomen'

De bestuurder en zijn vier commissarissen hebben het bod ''ter kennisgeving aangenomen'' maar het ook op de agenda van de aandeelhoudersvergadering gezet.

De organisatie wijst er op dat een van de vier commissarissen van Roto gelieerd is aan een van de initiatiefnemers van het voorgenomen bod. Zijn investeringsvehikel Riva heeft ruim 15 procent van de stukken in handen.

''Dat betekent dat er een informatieasymmetrie is tussen hem als medebieder en minderheidsaandeelhouders. De onafhankelijke commissarissen hebben de taak om die kloof zo veel als mogelijk te dichten'', aldus de VEB.