De Europese Centrale Bank (ECB) heeft in de derde week sinds het aanzetten van de geldpers voor bijna 15 miljard euro aan obligaties opgekocht.

Dit blijkt maandag uit cijfers van de ECB. De bank kocht vorige week in totaal voor 14,7 miljard euro aan obligaties, iets minder dan de 16,5 miljard de week daarvoor. In totaal staat de teller nu op 41,016 miljard euro. 

Eind januari kondigde de ECB aan om vanaf maart maandelijks 60 miljard euro per maand leningen op te gaan kopen, voornamelijk in de vorm van staatsobligaties. Die worden gekocht van banken en andere financiële instellingen als verzekeraars en pensioenfondsen.

ECB-president Mario Draghi zei vorige week dat er vooralsnog geen tekenen zijn dat er niet genoeg obligaties zijn ''voor ons om op te kopen''.

De waarde van de door onderpand gedekte leningen stond afgelopen vrijdag op 4,6 miljard euro, vergeleken met 4,0 miljard euro een week eerder. De omvang van de opgekochte verpakte obligaties steeg van 59,9 miljard naar 62,9 miljard euro.

Dit moet u weten over het aanzetten van de geldpers | Geldkraan openzetten is onverantwoord en slecht' | Analisten verrast door grootte van ECB-bazooka