Beleggers trekken in groten getale weg van de kapitaalbeurzen in de Verenigde Staten om hun geld te stoppen in Europese fondsen. 

Dat schrijft website MarketWatch.com op basis van een rapport van de Amerikaanse zakenbank Merrill Lynch.

De Amerikaanse fondsen beleefden dit jaar tot nu toe een uitstroom van kapitaal van omgerekend circa 40 miljard euro, wat de slechtste start van het jaar betekende voor de Amerikaanse beurzen sinds 2009. Ondertussen genoten de Europese fondsen van een instroom van kapitaal van ruim 43 miljard euro.

De kapitaalstroom ziet zich ook vertaald in belangrijke graadmeters. Zo verloor de brede S&P 500 op Wall Street tot nu toe 0,1 procent aan waarde in vergelijking met het begin van het jaar. De Stoxx Europe 600 index, waarin zich 600 bedrijfsfondsen uit achttien landen in Europa bevinden, won tot nu toe bijna 16 procent aan waarde.

Bank

Volgens marktanalisten van de bank zijn onder meer tegenvallende cijfers over de Amerikaanse economie en de rally van de dollar de belangrijkste drijfveren achter de uittocht. Bovendien spelen ook de jongste stimuleringsmaatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB) om de economie aan te jagen een rol. Eind januari kondigde de ECB aan om vanaf maart maandelijks 60 miljard euro per maand leningen op te gaan kopen, voornamelijk in de vorm van staatsobligaties.

Merill Lynch waarschuwt beleggers dat de euforie over het steunprogramma mogelijk sneller wegebt dan verwacht. De analisten trekken daarbij de vergelijking met de Japanse beurzen waar in 2013 een steunprogramma ook enthousiast werd onthaald, maar waar de ,,piek" na acht weken wel was bereikt.