Het Franse mediaconcern Vivendi, eigenaar van onder meer televisiebedrijf Canal Plus, legt een oproep van een activistische investeerder om zijn muziektak af te splitsen naast zich neer.

Wel bestudeert het bedrijf voorstellen voor een hogere winstuitkering aan de aandeelhouders, liet het maandag weten.

Vivendi bevestigde dat de Amerikaanse vermogensbeheerder Schoenfeld het bedrijf eind vorig jaar heeft opgeroepen zijn muziekdochter Universal Music Group (UMG) af te splitsen.

Maar topman Arnaud de Puyfontaine heeft volgens Vivendi al herhaaldelijk gezegd dat het onderdeel, met een jaaromzet van 4,6 miljard euro de grootste muziekmaatschappij ter wereld, niet te koop is.

Het bedrijf beschouwt de in de Verenigde Staten gevestigde muziekdivisie als één van de ''steunpilaren'' onder de strategie om een internationaal leidende leverancier van mediacontent te worden.

Mobiele telefonie

Vorig jaar deed Vivendi zijn activiteiten op het gebied van mobiele telefonie in eigen land voor zo'n 17 miljard euro van de hand. De koper was het eveneens Franse kabel- en telefonieconcern Altice, dat genoteerd is aan de beurs in Amsterdam.

De top van Vivendi past ervoor de onderneming op voorspraak van een enkele aandeelhouder met een belang van minder dan 1 procent te ''ontmantelen''. De bestuurders wijzen erop dat de overgrote meerderheid van de aandeelhouders achter de huidige groei- en dividendplannen van het bedrijf staat.