Het Duitse autoconcern Volkswagen gaat banen schrappen en de productie bij zijn fabriek in Rusland verlagen vanwege de zwakkere Russische automarkt. 

Dat meldt het bedrijf maandag. Volgens Volkswagen wordt de komende maanden gesneden in de werkdagen en de diensten bij de fabriek in Kaluga.

Ook wordt het contract van honderdvijftig tijdelijke werknemers niet verlengd. In de fabriek worden de modellen Tiguan en Polo en de Skoda Fabia gebouwd. De investeringsplannen van het bedrijf voor Rusland blijven wel onveranderd, omdat Volkswagen de Russische markt op de langere termijn nog steeds als een belangrijke groeimarkt beschouwt.

Ook andere grote autobedrijven zetten het mes in de Russische activiteiten. Zo liet General Motors vorige week nog weten een fabriek bij Sint-Petersburg stil te leggen en de verkoop van het dochtermerk Opel in Rusland op te schorten. Ook het Japanse Nissan heeft zijn productie in Rusland stilgelegd.

Door de economische crisis in Rusland is de autoverkoop sterk gedaald. Voor dit jaar wordt een verdere krimp van de verkoop verwacht.