De betrouwbaarheid van Emiel Roozen als financieel directeur van Delta Lloyd staat buiten kijf. Dat stelde de verzekeraar in het maandag verschenen jaarverslag.

De Nederlandsche Bank (DNB) eiste eind vorig jaar dat Roozen uiterlijk 1 januari 2016 uit zijn functie gezet moet zijn.

De reden voor die eis vindt zijn oorsprong in de zomer van 2012. Delta Lloyd besloot destijds de afdekking van renterisico's te verminderen, vooruitlopend op de invoering door DNB van een vaste rekenrente voor de berekening van verzekeringsverplichtingen met een looptijd langer dan twintig jaar. Daarmee heeft de verzekeraar volgens de centrale bank onzorgvuldig gehandeld.

Delta Lloyd haalde volgens DNB een financieel voordeel van 21,6 miljoen euro door de vermeende voorkennis over de aanpassing van de rekenrente. Delta Lloyd moet dat geld inleveren en krijgt bovendien nog een boete van 1,2 miljoen euro.

Disproportioneel

Delta Lloyd voerde zijn eigen onderzoek uit, ondersteund door externe partijen. De uitkomst was weliswaar dezelfde als bij DNB, maar de verzekeraar achtte de maatregelen die de centrale bank voorstelde ''disproportioneel''.

De raad van commissarissen ''spreekt zijn volledige vertrouwen in Emiel Roozen uit die, met instemming van DNB, op 22 mei 2014 is herbenoemd en in functie zal blijven hangende de uitkomst van juridische procedures''.

Korting

De commissarissen hebben in verband met de zaak gebruik gemaakt van hun bevoegdheid om de variabele beloning voor de raad van bestuur over 2012 te verlagen. De korting is verrekend met de bonussen die de bestuurders in contanten kregen uitgekeerd over het afgelopen jaar.

De inmiddels vertrokken topman Niek Hoek kreeg bovenop zijn ongewijzigde basissalaris van 800.000 euro een bedrag van 379.300 euro aan bonussen in zowel contanten als aandelen. Dat was een jaar eerder 471.500 euro. Roozen ging er ondanks de toegepaste korting op vooruit. Hij kreeg een basissalaris van 613.700 euro, tegen 592.500 euro in 2013. Zijn variabele beloning steeg van 239.800 naar 258.800 euro.