Air France-KLM wil definitief verder met topman Alexandre de Juniac. Hij wordt voorgedragen voor een nieuw termijn van vier jaar als hoogste baas van de Frans-Nederlandse luchtvaartgroep.

Dat is vrijdag besloten tijdens een bestuursvergadering.

Air France-KLM heeft een rampjaar achter de rug. De winstdoelstelling raakte in de zomer uit beeld door verslechterde marktomstandigheden.

Tot overmaat van ramp legden de Franse piloten het werk neer uit protest tegen de nieuwe strategie die in september werd gepresenteerd. Door de staking leed het gehele concern weer verlies.

Winstwaarschuwing

Door de opeenstapeling van problemen zag Air France-KLM zich genoodzaakt drie keer in een halfjaar een winstwaarschuwing te geven. De beoogde afbouw van de schuld werd niet gehaald en het bedrijf moest ook nog zijn doelstellingen voor de middellange termijn loslaten.

Topman De Juniac ligt bovendien erg slecht bij de Franse vakbonden en lag de laatste tijd ook overhoop met de KLM-top wegens plannen om meer zeggenschap over de Nederlandse dochter naar Parijs te trekken. De Franse overheid wil echter graag met hem verder, en heeft met een belang van bijna 16 procent de dikste vinger in de pap.

Interactie

De banden binnen het bestuur moeten wel worden aangehaald. Om de ''interactie en consistentie'' tussen Air France, KLM en het moederconcern te verbeteren, is onder meer besloten dat president-commissaris Hans Smits van KLM voortaan wordt uitgenodigd bij bestuursvergaderingen van Air France-KLM.

Bij de bijeenkomsten van de raad van commissarissen van KLM schuift voortaan ook financieel directeur Pierre-Francois Riolacci van Air France-KLM aan. De Juniac gaat de bestuursvergaderingen bijwonen van Air France.