Luchtvaartmaatschappij Ryanair heeft helemaal geen plannen om goedkope vluchten naar de Verenigde Staten te gaan aanbieden.

Dat heeft het bedrijf in een officiële verklaring toegegeven.

Topman Michael O'Leary sprak vrijdag tegenover Ierse media over een ''miscommunicatie''.

Eerder deze week leek een droom van O'Leary juist definitief vorm te krijgen. Het bestuur van de prijsvechter zou plannen hebben goedgekeurd om binnen enkele jaren de Atlantische Oceaan over te gaan vliegen, met ticketprijzen vanaf 10 pond (13,80 euro).

O'Leary zinspeelde vaker op dergelijke plannen. Hij schermt al langer met plannen om traditionele luchtvaartmaatschappijen als Air France-KLM en Lufthansa ook aan te vallen op hun lucratieve intercontinentale routes.

Maar het bedrijf heeft daar om te beginnen al geen geschikte vliegtuigen voor en heeft die toestellen evenmin in bestelling. In de verklaring laat Ryanair weten dat zo'n plan nooit op tafel heeft gelegen, laat staan dat er al een beslissing over is genomen.

Proefballonnetjes

O'Leary staat bekend om zijn proefballonnetjes, vaak bedoeld om een reactie uit te lokken bij concurrenten. Die zijn toch al niet blij met de positie van Ryanair en zijn weinig diplomatieke bestuursvoorzitter. Het bedrijf wint met goedkope tickets de laatste jaren zienderogen marktaandeel in de Europese luchtvaart.

Die groei gaat ten koste van traditionele luchtvaartmaatschappijen zoals Air France-KLM en Lufthansa, die hun Europese vluchten koppelen aan een veel lucratiever netwerk van verre bestemmingen. Als Ryanair zich met succes op die markt zou begeven, zou dat deze bedrijven pas echt pijn doen.

Ondanks alle toespelingen van O'Leary trokken marktkenners zijn transatlantische ambities al in twijfel. Ook omdat Ryanair nog geen enkele order heeft uitstaan voor vliegtuigen die geschikt zijn voor zulke lange vluchten.