De fusie tussen de Franse en Zwitserse cementbedrijven Lafarge en Holcim gaat toch door. Dat maakten de twee bedrijven vrijdag bekend. 

Afgelopen weken stond de eenwording nog op losse schroeven, doordat de bedrijven het niet eens konden worden over de ruilverhoudingen van aandelen in het nieuwe bedrijf.

In eerste instantie was een verhouding van één op één afgesproken. De ruis op de lijn ontstond toen Holcim beter in staat bleek aan de afgesproken besparingsdoelen te voldoen, waarop de Zwitsers vraagtekens zetten bij de fusie. De bedrijven zijn nu tot een compromis gekomen en hebben een ruilverhouding afgesproken van negen (Holcim) staat tot tien (Lafarge).

De fusie werd april vorig jaar aangekondigd. Daardoor ontstaat 's werelds grootste cementbedrijf met een omzet van meer dan 30 miljard euro. De samenvoeging wordt naar verwachting in juli afgerond.

Om Europese goedkeuring te krijgen voor de deal moesten Lafarge en Holcim verschillende activiteiten verkopen. In februari werd bekend dat het Ierse bouwmaterialenbedrijf CRH voor 6,5 miljard euro aan bezittingen overneemt van de cementbedrijven.