De aandelenbeurzen in New York lieten donderdag een verdeeld beeld zien. De Dow-Jonesindex en de S&P 500 stonden vanaf de handelsaanvang licht in de min, terwijl de Nasdaq na een vlakke opening een bescheiden winst boekte. De verliezen waren vooral toe te schrijven aan de energiesector.

Ruim een half uur voor het slot stond de handelsdag stond de Dow 0,5 procent lager op 17.979 punten en leverde de S&P 500 0,4 procent in tot 2091 punten. De door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq ging 0,3 procent vooruit tot 4997 punten. Woensdag boekten de graadmeters nog flinke winsten nadat de Federal Reserve aangaf geen haast te hebben met de eerste renteverhoging sinds eind 2008.

''Gezien de reactie na het Fed-besluit lijkt het erop dat beleggers liever een langdurig lage rente zien dan gunstig nieuws over de economie'', zei een handelaar. De lage rente en de vele honderden miljarden die de Amerikaanse centrale bank de afgelopen jaren in de economie pompte, zorgden voor een enorme stijging van de aandelenbeurzen.

Citigroup

De aandelen van banken als Citigroup, Morgan Stanley en Bank of America stonden tot 2,2 procent in de min. Apple, dat per donderdag de plek van telecomreus AT&T in de Dow overnam, stond 0,5 procent lager.

De oliereuzen ExxonMobil en Chevron verloren tot 1,9 procent onder druk van een stevige daling van de olieprijs. Een vat Amerikaanse olie werd 1,9 procent goedkoper op 43,82 dollar. De prijs van Brentolie daalde 2,6 procent tot 54,45 dollar per vat.

Nike

Nike, dat na de slotbel met zijn kwartaalcijfers komt, stond 0,7 procent hoger ondanks een staking bij een Chinees bedrijf dat een aantal sportschoenmodellen maakt voor het concern.

Facebook bereikte met een winst van 2,5 procent de hoogste koers voor het bedrijf ooit. Facebook introduceerde eerder deze week de mogelijkheid om geld over te maken naar vrienden via de chatfunctie van de sociale netwerksite. De aandelen van eBay, dat betaaldienst PayPal bezit, werden 0,8 procent minder waard.