Het vaste salaris van de leden van de raad van bestuur van ING wordt verhoogd.

Dat maakt de bank donderdag bekend bij de publicatie van het jaarverslag.

Topman Ralph Hamers kan rekenen op ruim 28 procent loonsverhoging. Als het aan de raad van commissarissen ligt, stijgt zijn vaste salaris van 1,27 miljoen euro afgelopen jaar, naar 1,63 miljoen euro in 2015.

Ook voor medebestuurders Patrick Flynn en Wilfried Nagel zijn de "magere jaren" voorbij. Zij kregen afgelopen jaar nog 772.000 euro aan vast salaris, dat gaat dit jaar omhoog naar 1,18 miljoen euro. Ook zij kunnen tot 20 procent extra verdienen bij goed presteren.

NN

Topman Lard Friese van de vorig jaar verzelfstandigde verzekeraar NN (Nationale-Nederlanden) ontvangt ook 1,18 miljoen euro. Dat is een stijging met bijna 39 procent. Een vijfde van het vaste salaris wordt in aandelen NN uitbetaald. Ook Friese kan een variabele beloning opstrijken van maximaal 20 procent.

De stevige loonsverhoging houdt volgens NN verband met de beursgang, waardoor Friese meer verantwoordelijkheid draagt. Financieel directeur Delfin Rueda gaat er om die reden in zijn basissalaris zelfs 46 procent op vooruit.

Reden voor de verhoging is volgens ING dat de huidige beloning van de bestuurders aanzienlijk achterblijft bij die van bestuursleden van vergelijkbare ondernemingen. Ook na de verhoging ligt de beloning "nog ver onder de mediaan" van sectorgenoten, aldus ING. 

Plafond

Een andere reden voor de loonsverhoging, is de invoering van het bonusplafond. Sinds 7 februari van dit jaar mag de variabele beloning niet meer bedragen dan 20 procent van het vaste salaris. In Europees verband is een maximum van 100 procent afgesproken.

Naar aanleiding van deze wet heeft ING de beloning van de raad van bestuur "herzien".

Geen bonussen

Het beloningscomité wijst er in een toelichting op dat de vaste salarissen van de raad van bestuur niet zijn verhoogd sinds ING in 2009 voor de tweede keer een beroep moest doen op hulp van de overheid. Vanwege die steun mocht de bank geen bonussen betalen, ook niet bij goede prestaties.

Nu ING alle staatssteun heeft terugbetaald, mag de bank wel weer bonussen uitkeren. Hamers maakt voor het eerst sinds zijn aantreden in 2013 kans op een variabele beloning. 

Gemiste kans

Vakbond De Unie spreekt in een reactie van "een gemiste kans". "De salarisverhoging in de top had ING beter kunnen investeren in goede werk-naar-werktrajecten voor de medewerkers van ING. Het is wrang om te moeten constateren dat de inkomenszekerheid van de top nu groter is geworden terwijl de werkvloer in meer onzekerheid terechtkomt", aldus voorzitter Reinier Castelein.

Gerard van Hees van FNV Finance zegt dat de bank vervalt in oud gedrag "van zelf meer-meer-meer, maar hebben voor de werknemers niets over."

"Ondertussen moeten er in deze krimpende bedrijven mensen uit en hebben de werknemers er al jaren geen koopkracht bij gehad", aldus Van Hees.

De commissarissen van ING maken zich juist zorgen over het bonusplafond in Nederland. Dat zou het in de toekomst weleens lastig kunnen maken om goede bestuurders te vinden, schrijven zij in het jaarverslag.