De Dow-Jonesindex en de S&P 500 verloren donderdag terrein onder druk van bankaandelen en energiebedrijven.

De Nasdaq stond licht hoger. Woensdag boekte Wall Street nog flinke winsten nadat de Federal Reserve aangaf geen haast te hebben met de eerste renteverhoging sinds eind 2008.

Halverwege de handelsdag stond de Dow 0,5 procent lager op 17.982 punten en leverde de S&P 500 0,4 procent in tot 2090 punten. De door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq ging 0,2 procent vooruit tot 4993 punten.

''Gezien de reactie na het Fed-besluit lijkt het erop dat beleggers liever een langdurig lage rente zien dan gunstig nieuws over de economie'', zei een handelaar.

De lage rente en de vele honderden miljarden die de Amerikaanse centrale bank de afgelopen jaren in de economie pompte, zorgden voor een enorme stijging van de aandelenbeurzen.

Banken

De aandelen van banken als Citigroup, Morgan Stanley en Bank of America stonden tot 2,2 procent in de min. Apple, dat per donderdag de plek van telecomreus AT&T in de Dow overname, stond 0,4 procent lager.

De oliereuzen ExxonMobil en Chevron verloren beide 1,6 procent onder druk van een stevige daling van de olieprijs. Een vat Amerikaanse olie werd 3,1 procent goedkoper op 43,26 dollar. De prijs van Brentolie daalde 3,2 procent tot 54,08 dollar per vat.

Bekijk de actuele Dow Jones-koersen | Bekijk de actuele Nasdaq-koersen