Een consortium met daarin BAM en de Belgische projectontwikkelaar Ghelamco mag het nieuwe nationale voetbalstadion in Brussel bouwen.

Dat heeft burgemeester Yvan Mayeur van de Belgische hoofdstad donderdag bekendgemaakt, aldus Vlaamse media.

De nieuwe voetbaltempel komt in plaats van het Koning Boudewijnstadion, voorheen het Heizelstadion, en moet plaats bieden aan ruim 60.000 toeschouwers. De bouwkosten zouden volgens Belgische media meer dan 300 miljoen euro bedragen.

Het stadion wordt de thuishaven van de Belgische nationale ploeg en van regerend landskampioen Anderlecht. Ook moet het, net als de Amsterdam Arena, over vijf jaar het toneel zijn van een aantal wedstrijden tijdens het Europees kampioenschap voetbal. Dat eindtoernooi wordt in dertien verschillende landen gehouden.

Verliezende finalisten

Naast Ghelamco/BAM waren nog twee bedrijven in de race om het stadion te mogen bouwen. De Belgische bouwondernemingen Denys en Besix (een sponsor van Anderlecht) waren de verliezende finalisten. Helemaal definitief is de toewijzing overigens pas als de onderhandelingen met alle betrokken partijen zijn afgerond.

BAM zag eerder deze maand de opdracht om stadion De Kuip in Rotterdam te vernieuwen aan zich voorbijgaan. De geplande verbouwing van het stadion van Feyenoord bleek te duur uit te vallen.