De Europese beursgraadmeters kwamen donderdag amper van hun plek. Beleggers verwerkten het nieuws dat de Amerikaanse centrale bank geen haast heeft om de rente te verhogen en richtten zich op de ontwikkelingen rond Griekenland.

Detailhandelaar Macintosh stond in Amsterdam vanaf de handelsaanvang onder druk na tegenvallende jaarcijfers.

De AEX-index sloot 0,1 procent lager op 496,01 punten, terwijl de MidKap 0,2 procent steeg tot 752,66 punten. De FTSE in Londen ging 0,3 procent vooruit en de CAC 40 in Parijs pluste 0,1 procent. De DAX in Frankfurt leverde 0,2 procent in.

''De Europese aandelenbeurzen doen het zonder twijfel goed'', zei een handelaar. ''Ze zijn snel en hard opgelopen en de vraag is welke invloed tegen elkaar inwerkende krachten in Europa op de handel zullen hebben. De onderhandelingen met Griekenland worden hervat met de nodige negatieve gevoelens aan beide kanten''.

Bodemonderzoeker Fugro voerde de AEX aan met een winst van 2,2 procent. Aandeelhouder Boskalis (plus 0,6 procent) liet woensdagavond weten niet langer te zullen eisen dat het opheffen van een beschermingsconstructie een stempunt wordt op de aandeelhoudersvergadering van Fugro. Dinsdag verloor Boskalis een kort geding in die kwestie.

Philips

Philips daalde 0,7 procent. Het elektronicabedrijf verwacht zijn verlichtingsactiviteiten in de eerste helft van 2016 naar de beurs te kunnen brengen. De beursgang is afhankelijk van de marktomstandigheden en ook andere opties blijven volgens Philips tot de mogelijkheden behoren.

Macintosh verloor 11,7 procent aan beurswaarde. Het moederbedrijf van ketens als Scapino, Manfield en Dolcis is afgelopen jaar fors dieper in de rode cijfers gedoken. De vooruitzichten voor 2015 zijn volgens Macintosh ''positiever dan 2014''. Van overtuigend herstel van de schoenenmarkt is echter nog geen sprake.

In Londen daalde Jimmy Choo 2,9 procent. De Britse verkoper van luxeschoenen en modeaccessoires leed afgelopen jaar opnieuw verlies. De Britse internetautomarktplaats Auto Trader Group maakte donderdag een succesvol debuut op de Londense beurs. Het aandeel klom bijna 9 procent.

De euro was 1,0632 dollar waard, tegen 1,0652 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 3,5 procent tot 43,09 dollar. Brentolie kostte 2,9 procent minder op 54,31 dollar per vat.

Bekijk de actuele beurskoersen op Belegger.nl