KLM ziet zich gedwongen in de eerste twee weken van mei in totaal 22 vluchten uit de dienstregeling te halen, omdat het bedrijf nog altijd geen nieuwe cao-afspraken heeft kunnen maken.

Dat heeft de luchtvaartmaatschappij woensdag laten weten.

Eerder werd al duidelijk dat de drie wekelijkse vluchten naar Edmonton in Canada, waarmee KLM vanaf mei zou beginnen, worden uitgesteld. Daarnaast komen vluchten naar onder meer Rio de Janeiro, Bangkok, Nairobi, Toronto en een aantal Chinese bestemmingen te vervallen.

Operationeel directeur René de Groot van KLM sprak van een pijnlijk besluit. ''Dit is het laatste wat wij onze klanten aan willen doen'', zegt hij.

Het bedrijf probeert de overlast voor passagiers tot een minimum te beperken door ze om te boeken naar andere vluchten. ''Iedereen komt op zijn bestemming'', belooft De Groot.

Vrije tijd inleveren

KLM wil vanaf dit zomerseizoen meer capaciteit leveren zonder extra cabinepersoneel aan te nemen. Dat betekent dat het bestaande personeel bijvoorbeeld vrije tijd moet inleveren.

Het doel is om over een periode van vijf jaar 20 procent meer gedaan te krijgen met hetzelfde aantal mensen. Dat is nodig omdat KLM financieel in zwaar weer verkeert, benadrukt De Groot.

Het overleg daarover met de vakbonden, dat sinds december loopt, heeft echter nog geen resultaat opgeleverd. Daarom kunnen niet alle geplande vluchten worden uitgevoerd.

Tijdelijk extra krachten inhuren is volgens De Groot geen optie. ''Die zouden we dan moeten gaan opleiden, om over een paar maanden alweer afscheid van ze te nemen. Dat zou onzorgvuldig zijn'' zei hij.

Afspraken

KLM praat volgens De Groot vrijwel dagelijks met de vakbonden in een poging alsnog tot een akkoord te komen. ''We willen er dolgraag uitkomen, zo snel mogelijk'', stelt hij.

''De bereidwilligheid bij het personeel is groot, maar we hebben harde afspraken nodig.'' Als die er op 27 maart nog altijd niet zijn, moet mogelijk ook in de tweede helft van mei in de dienstregeling worden gesnoeid.

Wat u moet weten over bezuinigingen bij KLM