Ballast Nedam in zwaarder weer

Ballast Nedam verkeert nog steeds in zeer zwaar weer. Het bedrijf stelde woensdag zijn verwachting voor het resultaat in 2014 naar beneden bij, door verdere kostenoverschrijdingen bij belangrijke projecten.

Eind november vorig jaar maakte Ballast Nedam bekend over geheel 2014 een negatief operationeel resultaat van 35 miljoen tot 45 miljoen euro te verwachten. Dat resultaat zal nu ''materieel lager'' zijn, aldus het bedrijf zonder een concreet bedrag te noemen.

Deze bijstelling volgt na verdere kostenoverschrijdingen op de projecten A15 Maasvlakte-Vaanplein en A2 Maastricht.

Bij het project A15 zijn de kostenoverschrijdingen ''verslechterd'' en bij het A2-project heeft de verdere uitwerking van het ontwerp van de verkeerstechnische tunnelinstallaties geleid tot fors hogere kosten. Bestuursvoorzitter Erik van der Noordaa zegt in een toelichting dat het te voorbarig is om aan de laatste tegenvaller een concreet bedrag te hangen. 

Financiering 

Het bouwbedrijf voorziet dat de verslechtering van het resultaat zal leiden tot een aanmerkelijk lagere solvabiliteit eind 2014 dan de eerder verwachte 10 procent. De banken van Ballast Nedam, ING, Rabobank en Royal Bank of Scotland, hebben de voortdurende beschikbaarheid van kredietfaciliteiten bevestigd.

Wel is de onderneming met zijn banken in gesprek over een aanpassing van de financiering voor de langere termijn. Die gesprekken verlopen volgens Ballast Nedam in een ''constructieve sfeer''.

Ballast Nedam stelde woendag de presentatie van de jaarcijfers, die op de rol stond voor vrijdag 27 maart, uit tot vrijdag 24 april. Dat komt omdat er nog geen goedkeurende verklaring is van de accountant over de projectresultaten rondom de A15.

Het bouwbedrijf is samen met zijn partners in de A15-klus, Strukton, John Laing en Strabag, verwikkeld in een geschillenprocedure over bij de overheid ingediende claims voor de kostenoverschrijdingen. Een commissie van deskundigen komt op termijn met een bindend advies in deze kwestie.

Overheid

Daarnaast sloten de bouwers met de overheid, de opdrachtgever van het project, een intentie-overeenkomst over de afwikkeling van toekomstig meerwerk. Daarin worden afspraken vastgelegd over financiële compensatie en een aanpassing van de projectplanning.

Ballast Nedam en zijn partners namen de A15-opdracht aan in 2010 voor circa 1,5 miljard euro. De Britse projectontwikkelaar John Laing heeft een aandeel van 28 procent in het samenwerkingsverband A-Lanes A15. Ballast Nedam, Strabag en Strukton nemen elk voor 24 procent deel in het samenwerkingsverband en nemen ieder voor een derde deel in de ontwerp-, bouw- en onderhoudsfases.

Van der Noordaa verwacht binnenkort een overeenkomst met Rijkswaterstaat af te kunnen ronden inzake compensatie voor toekomstig meerwerk en een aanpassing van de projectplanning. Het andere traject, een geschillenbeslechting, zal nog wel een tijdje doorlopen, verwacht de topman. Een commissie van deskundigen zal in deze kwestie een bindend advies uitbrengen.

Desinvesteringen 

Ballast Nedam verkocht in november zijn offshoredivisie aan baggeraar Van Oord. Destijds rekende de bouwer er op met de verwachte substantiële boekwinst op die transactie het voorziene operationele verlies te kunnen dempen. Van der Noordaa zegt woensdag dat er verder geen plannen zijn om desinvesteringen te doen. 

De bouwer is al enige tijd verwikkeld in twee procedures rond de A15 met de overheid, die de klus in 2010 toewees aan Ballast Nedam en zijn partners Strukton, John Laing en Strabag. 

Ballast Nedam gaf eind vorig jaar aan benaderd te zijn door een eventuele fusie of overname door zowel Nederlandse als buitenlandse partijen. Die gesprekken lopen nog, zei Van der Noordaa ''maar momenteel is daar geen nieuws over te melden''.

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie