Door schandalen geplaagd Imtech verkleint verlies

Imtech is afgelopen jaar opnieuw diep in de rode cijfers geëindigd, maar het verlies was met 559 miljoen euro wel een vijfde kleiner dan in 2013. 

Dat maakte de technisch dienstverlener, die nog altijd de gevolgen van een groot boekhoudschandaal verwerkt, woensdag bekend.

Het verlies is het gevolg van een groot aantal eenmalige posten, zoals reorganisatiekosten en afschrijvingen op de boekwaarde van de Duitse en Oost-Europese activiteiten, die aan de basis stonden van de problemen van het bedrijf. Ook kampte Imtech door de aanhoudende financiële malaise met hoge rentelasten op zijn schulden.

Volgens topman Gerard van de Aast heeft Imtech zijn financiële situatie afgelopen jaar ''genormaliseerd'' en zijn de operationele prestaties verder verbeterd.

De schuld is sterk verlaagd, van 737 miljoen euro eind 2013 tot 334 miljoen euro, dankzij de verkoop van de ict-dicvisie en de uitgifte van nieuwe aandelen. Financieel directeur Hans Turkesteen zei dan ook te verwachten dat de financieringslasten dit jaar flink afnemen.

Onregelmatigheden 

Van de Aast erkende dat onregelmatigheden uit het verleden kunnen blijven opduiken. ''Dat is een realiteit waar Imtech mee te maken heeft'', zei hij. Het bedrijf ontving afgelopen jaar 91 meldingen van klokkenluiders over misstanden binnen de organisatie. Dat zijn er ruim drie keer zoveel als in 2013, het jaar waarin de boekhoudproblemen aan het licht kwamen.

''Die toename laat de sterke ontwikkeling zien van onze nieuwe cultuur waarin mensen worden aangemoedigd hun mond open te doen en melding te maken van incidenten'', zei Van de Aast. De meeste meldingen gaan volgens de topman over zaken die speelden voor 2013. In vier op de tien gevallen bleek de melding overigens ongegrond of ontbrak het aan ondersteunend bewijs.

De omzet over 2014 kwam uit op 3,9 miljard euro. Dat is 7,7 procent minder dan een jaar eerder. Het operationeel verlies, voor rente, belastingen en afschrijvingen, werd verkleind van 78 miljoen naar 32 miljoen euro. In het lopende boekjaar verwacht Imtech weer een positief operationeel resultaat te behalen.

Toekomst

Eenmalige posten en rentelasten drukten vorig jaar het nettoresultaat bij Imtech met een half miljard euro. Dat zal dit jaar niet meer zijn dan 100 miljoen euro, zei financieel directeur Hans Turkesteen.

Al met al verbetert het nettoresultaat alleen al daardoor met 400 miljoen euro. De financieringskosten komen daarbij uit op naar schatting 60 miljoen euro, twee derde minder dan een jaar eerder. Daarnaast wordt 15 miljoen aan herstructureringskosten begroot en 10 miljoen aan advieskosten.

De verbetering van het operationele resultaat die de onderneming daarnaast voorziet, draagt ook een steentje bij. Het is volgens Turkesteen echter nog te vroeg om te voorspellen wanneer Imtech ook onder de streep weer geld overhoudt. ''Maar dat duurt geen vijf jaar meer'', was het enige dat hij daarover kwijt wilde.

Topman Gerard van de Aast liet desgevraagd weten nog geen akkoord te hebben gesloten met de Belgische beleggersclub Deminor. Die weigerde vorig jaar zich aan te sluiten bij een schikking die Imtech overeenkwam met onder meer de VEB en dreigde met een miljoenenclaim. Imtech hoopt er alsnog uit te komen met Deminor, zei Van de Aast.

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie