Boskalis vangt bot in zaak tegen Fugro

Bodemonderzoeker Fugro hoeft een door grootaandeelhouder Boskalis betwiste beschermingsconstructie niet als stempunt in te brengen bij zijn aandeelhoudersvergadering. 

Dat heeft de rechtbank in Den Haag dinsdag beslist bij een kort geding dat door Boskalis tegen Fugro was aangespannen.

De rechter hield het dinsdag bij een uitspraak, de motivatie daarvan wordt op een later tijdstip bekendgemaakt. Een woordvoerder van Boskalis kon daarom dinsdagmiddag nog geen inhoudelijke reactie geven op het oordeel.

Baggeraar en zeesleper Boskalis heeft de afgelopen tijd een belang van 20 procent opgebouwd in Fugro. Het bedrijf heeft herhaaldelijk aangegeven niet uit te zijn op een overname van Fugro, maar het wil wel dat de bodemonderzoeker een van zijn beschermingsconstructies tegen een ongewenste overname laat vallen.

Garantie 

Fugro liet in een reactie nogmaals weten de constructie wel te willen bespreken op de aandeelhoudersvergadering, maar er geen stempunt van te willen maken. De constructie vormt volgens het bedrijf een garantie voor de zelfstandige toekomst, die onveranderd wordt nagestreefd.

De inzet van het geschil is een stichting die de mogelijkheid heeft om activiteiten van Fugro naar zich toe te trekken in het geval van een vijandige overname. Volgens Boskalis is die constructie niet van deze tijd. Het is volgens de aandeelhouder niet duidelijk om welke activiteiten het gaat en onder welke voorwaarden de constructie werkt.

Dat Boskalis af wil van de beschermingsconstructie, heeft volgens topman Peter Berdowski niets te maken met een eventueel eigen bod. ,,Het is een kwestie van goed ondernemingsbestuur, en wij hebben als grootaandeelhouder gewoon het recht dat te agenderen'', zei hij vorige week.

Lees meer over:
Tip de redactie