KLM heeft de levering van twee van in totaal tien bestelde nieuwe Boeings van het type 787 Dreamliner voorlopig uitgesteld. 

Dat bevestigde een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij dinsdag naar aanleiding van berichtgeving door vakblad Zakenreis. De Dreamliners gaan er komen, maar wel later zoals het er nu uitziet. 

Het uitstel hangt samen met de moeizame cao-onderhandelingen binnen KLM en de moeilijke financiële situatie van Air France-KLM. Daardoor moet er voorlopig voorzichtig met het geld van de onderneming worden omgesprongen.

In dat verband kondigde KLM maandag al aan dat de introductie van vluchten naar nieuwe bestemmingen als het Canadese Edmonton voorlopig wordt uitgesteld.

Ambitieus schema

Door het uitstel van de levering van twee toestellen ontvangt KLM de komende tijd dus acht van de tien bestelde Dreamliners. De eerste wordt in oktober geleverd en de tweede in november. Begin 2016 wordt de derde nieuwe Boeing verwacht, de rest van het leveringsschema staat volgens de woordvoerder nog niet vast.

''We hadden een heel ambitieus schema voor de 787, maar dat is iets bijgesteld'', zei operationeel directeur René de Groot van KLM tegen Luchtvaartnieuws. ''Nieuwe toestellen kosten heel veel geld en als we het geld niet hebben kunnen we ze niet afnemen. Daardoor hebben we afnames naar achteren moeten schuiven.''

KLM en Boeing hebben in onderling overleg tot het uitstel besloten, aldus de woordvoerder. Over eventuele financiële gevolgen van het besluit kon hij niets zeggen.