De Amsterdamse hoofdaandelenbeurs AEX is vrijdagmiddag even boven de symbolische grens van 500 punten uitgekomen. Uiteindelijk werd de handelsdag om 17.30 uur afgesloten met 499,12 punten.  

De graadmeter ging om 16.15 uur voor het eerst door de 500-puntengrens heen, kort daarna zakte de koers daar weer net onder.

Sinds de Europese Centrale Bank (ECB) op 22 januari aankondigde met een omvangrijk opkoopprogramma te starten, schieten de koersen van Europese beursgenoteerde bedrijven omhoog. 

De AEX begon dit jaar op 422 punten, sindsdien is er een winst geboekt van ruim 17 procent. Ook beurzen in andere Europese hoofdsteden boekten winst richting het weekend. 

De laatste keer dat de hoofdindex van Beursplein 5 boven de 500 punten sloot, was op 7 januari 2008. Niet lang daarna kreeg de Amerikaanse financiële crisis vat op de Europese economie. De hoogste stand ooit werd genoteerd op 5 september 2000, toen bereikte de AEX op 703,18 punten. 

ECB

De ECB koopt sinds maart van dit jaar maandelijks voor 60 miljard euro aan staatsleningen en verpakte bedrijfsleningen op bij banken in de eurozone en blijft dit in ieder geval doen tot en met september 2016.

De centrale bank hoopt zo de economie aan te jagen en de lage inflatie op te schroeven. Doordat er zo'n grote koper op de markt is voor staats- en bedrijfsobligaties, zoeken beleggers hun heil in aandelen waardoor de koersen stijgen.

Dat kan risico's met zich meebrengen omdat de hoge koersen zijn losgezongen van de onderliggende waarde van een bedrijf.

Bubbels

Jeroen Dijsselbloem, minister van Financiën, waarschuwde eerder deze week voor zogenaamde bubbels op de beurs. "Dat is voor de kleine belegger altijd een risico, dus enige voorzichtigheid is op zijn plaats", zei de bewindsman. 

Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank, zei dat het opkoopprogramma van de ECB de financiele markten verstoort. "Langdurige en aanzienlijke verstoringen zoals met het opkoopprogramma, zullen in de toekomst een prijs hebben. Sterker nog, de vorige financiële crisis is begonnen met zo'n verstoring", aldus Knot.

Gevolgen lage euro gaan we straks pas voelen | Dit moet u weten over het aanzetten van de geldpers

Bekijk de slotstanden op Belegger.nl