Europese beurzen zetten stap terug

De Europese beurzen zijn dinsdag overwegend met verlies gesloten. Beleggers deden een stap terug na de flinke winsten van maandag.

In de financiële markten wordt vooral uitgekeken naar de uitkomsten van de rentevergadering van de Federal Reseve, die woensdag worden gepresenteerd. Mogelijk wordt daarbij meer duidelijk over het moment waarop de rente in de Verenigde Staten wordt verhoogd.

In Amsterdam eindigde de AEX-index met een verlies van 0,7 procent op 494,40 punten. De MidKap zakte 1,2 procent tot 749,45 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt leverden 0,6 en 1,5 procent in. De FTSE-index in Londen boekte wel een winst, van 0,5 procent.

Bodemonderzoeker Fugro stond met een min van 4,5 procent onderaan de AEX. Vlak voor het slot van de beurs bepaalde de rechtbank in Den Haag dat het bedrijf een door grootaandeelhouder Boskalis ongewenste beschermingsconstructie niet als stempunt op de aandeelhoudersvergadering hoeft in te brengen. Boskalis eindigde 0,4 procent in de min.

Delta Lloyd

Delta Lloyd voerde met een winst van 2,9 procent de AEX aan. De verzekeraar heeft nieuwe aandelen uitgegeven om zijn financiële positie te versterken. Een significant aantal aandelen is geplaatst bij één nieuwe aandeelhouder.

Ondanks een verdere daling van de olieprijs werd oliebedrijf Shell 1,4 procent meer waard. Ook dienstverlener aan de olie-industrie SBM Offshore kende een goede beursdag, met een koerswinst van 0,7 procent.

Op de lokale markt leverde AND International Publishers bijna 10 procent in. De maker van digitale kaarten zag zijn winst vorig jaar groeien, maar keert geen dividend uit. Ook over 2015 zijn aandeelhouders niet zeker van een winstuitkering.

Sainsbury 

In Londen verloor Sainsbury's bijna 1 procent. De Britse supermarktketen zag de omzet van winkels die langer dan een jaar open zijn voor het vijfde kwartaal op rij teruglopen. De afname was wel minder sterk dan analisten hadden gevreesd.

De euro was 1,0595 dollar waard, tegen 1,0604 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op maandag. De prijs van een vat Brentolie zakte 1,5 procent naar 53,11 dollar. Amerikaanse olie werd een fractie goedkoper en kostte 43,82 dollar per vat.

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie