Frisdrankconcern Refresco wil op 27 maart naar beurs Amsterdam

De Nederlandse frisdrank- en sapbottelaar Refresco Gerber wil op vrijdag 27 maart zijn debuut maken op de beurs in Amsterdam, en met die beursgang 502 tot 594 miljoen euro ophalen.

Dat maakte het bedrijf dinsdag bekend.

De bandbreedte voor de uitgifteprijs van de aandelen ligt op 13 tot 16 euro per aandeel, waarmee Refresco gewaardeerd zou worden op in totaal ruim 1 miljard tot bijna 1,3 miljard euro.

De huidige aandeelhouders zullen circa 30,9 miljoen bestaande aandelen verkopen. Verder worden ook nieuwe aandelen uitgegeven. Het bedrijf krijgt het beurssymbool RFRG.

Refresco kondigde eerder deze maand aan naar de beurs te willen gaan. Met de opbrengst wil het concern onder meer verdere groei financieren en schulden aflossen.

"De geplande beursgang is een mijlpaal voor ons bedrijf", aldus directeur Hans Roelofs van Refresco Gerber. "We hebben positieve reacties op onze plannen ontvangen van investeerders."

Wicky

Refresco bottelt onder meer dranken voor de Britse supermarktketen Tesco en voor merken als Del Monte en Innocent Smoothies. Ook is de onderneming bekend van Wicky-limonade.

Het concern is voornamelijk actief in West-Europa. De belangrijkste markten zijn onder meer de Benelux, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Refresco telt ongeveer 4.100 medewerkers.

Het bedrijf heeft de beschikking over 27 productielocaties in negen landen. In de Benelux staan deze locaties in Bodegraven, Maarheeze en Hoensbroek.

Enige optie

De aanstaande beursgang van Refresco Gerber is de enige optie voor het bedrijf om ook in de toekomst te kunnen blijven groeien. Dat zei topman Hans Roelofs dinsdag in een toelichting op de plannen.

Het is volgens hem dan ook geen tweede keuze, het traject van een directe verkoop was al eerder gestopt. Ook als nu op het laatste moment een investeerder langskomt met een grote zak geld, gaan de beursplannen door.

Expansie door overnames zit in het "dna" van het bedrijf, zo benadrukte de topman. Voor kleine en middelgrote acquisities is Refresco naar eigen zeggen kapitaalkrachtig. Voor grotere overnames zal het concern ook in de toekomst weer gebruik maken van de kapitaalmarkt.

Na de beursgang behouden de bestaande aandeelhouders een zeggenschap van circa 30 procent in het bedrijf. Volgens Roelofs zullen de huidige investeerders, waaronder een IJslands consortium en investeerder 3i, zich op termijn verder terugtrekken uit het bedrijf.

Te gelde

Het management van Refresco is overigens goed voor circa 5 procent van de aandelen Refresco. Roelofs zelfs is daarbij goed voor een kwart van het managementbelang. Financieel directeur Aart Duijzer heeft ruim 28 procent van deze stukken.

Beide bestuurders benadrukten ook de komende jaren aan het bedrijf verbonden te blijven. ''Wij deden het met veel plezier, doen het met veel plezier en zullen het nog met veel plezier blijven doen", aldus Roelofs.

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie