De Spaanse bank Banco de Madrid heeft na een bankrun al zijn activiteiten gestaakt en uitstel van betaling aangevraagd. 

Klanten van de bank haalden de afgelopen dagen massaal hun spaargeld weg. Dat gebeurde nadat het Amerikaanse ministerie van Financiën het moederbedrijf van Banco de Madrid vorige week van witwassen had beschuldigd.

Volgens de Spaanse centrale bank is de financiële positie van Banco de Madrid ''sterk verslechterd'' door de bankrun. Spaartegoeden tot 100.000 euro zijn gedekt onder het depositogarantiestelsel, aldus de Banco de España in een maandag uitgegeven verklaring. Het is de eerste keer dat een Spaanse bank omvalt sinds 2003.

Het Amerikaanse ministerie van Financiën typeerde moederbedrijf Banca Privada d’Andorra (BPA), gevestigd in de dwergstaat Andorra in de Pyreneeën, als ''primair een witwasonderneming''. BPA zou via vier bijkantoren in de VS honderden miljoenen dollars hebben doorgesluisd voor onder meer criminele organisaties in Rusland en China.

Bestuursvoorzitter Joan Pau Miquel Prats werd afgelopen vrijdag door de Andorrese politie gearresteerd in verband met de beschuldigingen.

Banco de Madrid werd in 2011 gekocht door BPA. De bank had volgens gegevens uit september 2014 voor in 1,8 miljard euro aan bezittingen op zijn balans staan en voor 1,6 miljard euro aan spaardeposito's. De bank beheerde bijna 4 miljard euro aan vermogen van beleggingsfondsen.

Video: Banco de Madrid dicht na bankrun