Van Oord heeft wind in de zeilen

Maritiem dienstverlener Van Oord heeft vorig jaar voor het eerst in zijn bestaan een omzet van meer dan 2 miljard euro geboekt. 

Het bedrijf gaf maandag aan die prestatie onder meer te danken aan een sterke groei bij het onderdeel dat zich bezighoudt met windenergie op zee.

De omzet kwam uit op een recordniveau van 2,1 miljard euro. De winst viel met 119 miljoen euro lager uit dan de 130 miljoen euro in 2013, maar in dat bedrag zaten eenmalige baten na schikkingen van vorderingen in Dubai.

Van Oord sleepte het zogeheten Gemini-project in de wacht, een windmolenpark ten noorden van Schiermonnikoog dat een omzetwaarde van 1,3 miljard euro heeft voor het bedrijf. Mede dankzij die klus zwol de omvang van het orderboek aan van ruim 1,9 miljard euro eind 2013 naar meer dan 3,2 miljard euro eind vorig jaar.

Hoofdactiviteiten

De Rotterdamse rivaal van Boskalis blijft zich richten op drie hoofdactiviteiten: baggeren, offshore olie en gas en offshore wind. De strategie is ''gericht op versterkingen en investeringen'', aldus topman Pieter van Oord. Het bedrijf nam de offshoretak van bouwer Ballast Nedam over en kocht in het Verenigd Koninkrijk J.T. Mackley & Co. Ook werd het Spaanse Dravo ingelijfd.

De baggermarkt was vorig jaar redelijk stabiel ondanks ''niet eenvoudige marktomstandigheden''. Van Oord heeft in dit segment een goed gevuld orderboek voor dit jaar en ook de bezettingsgraad van zijn schepen is goed.

Van Oord heeft zijn positie in de olie- en gassector op peil weten te houden ondanks de verlaagde investeringsbudgetten bij energieconcerns. ''De effecten van de olieprijsdaling zullen naar verwachting vooral in en na 2015 merkbaar worden. Ondanks de onzekerheden blijven wij voorzichtig positief.'' Al met al verwacht Van Oord een verdere omzetgroei.

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie