'Topman De Juniac krijgt meer macht bij Air France'

Topman Alexandre de Juniac van Air France-KLM kan niet alleen rekenen op een nieuwe termijn, maar neemt mogelijk ook de dagelijkse leiding van Air France weer over van Frédéric Gagey. 

Dat meldde de Franse zakenkrant La Tribune maandag op gezag van ingewijden.

De aandeelhouders van Air France-KLM, waarvan de Franse staat met een belang van bijna 16 procent de grootste is, beslissen op 21 mei over de herbenoeming van De Juniac.

Een intern benoemingscomité zal deze week vrijwel zeker besluiten hem voor te dragen voor een nieuwe termijn aan het roer van de luchtvaartgroep, en wil daarbij meteen zijn positie versterken, aldus het dagblad.

De Juniac volgde in de zomer van 2013 Jean-Cyril Spinetta op als hoogste baas bij de luchtvaartgroep. Zijn positie als president-directeur van Air France werd toen overgenomen door Gagey. Tegelijkertijd trad Camiel Eurlings aan als topman bij KLM. De oud-minister werd afgelopen najaar al weggestuurd door de raad van commissarissen van de Nederlandse luchtvaartmaatschappij en vervangen door Pieter Elbers.

KLM

Gagey behoort volgens La Tribune tot de bestuurders die in beeld zijn geweest om het eventueel van De Juniac over te nemen. Hij is volgens de krant echter afgevallen omdat zijn benoeming gezien zou kunnen worden als een handreiking aan zowel de piloten als aan KLM, waar hij enkele jaren financieel directeur is geweest.

De laatste tijd waren er spanningen tussen KLM en het moederbedrijf, dat meer macht naar zich toe wilde trekken. Overigens melden interne bronnen aan la Tribune dat ook de relatie tussen De Juniac en Gagey is verslechterd.

Afgelopen weekeinde meldden de Franse vakbonden zich collectief af voor een gesprek met De Juniac en Gagey dat voor maandag op de agenda stond.

Er zouden nieuwe reorganisatieplannen bij Air France worden besproken. Maar volgens de bonden maakt de campagne die De Juniac voert voor zijn eigen herbenoeming een ''sociale dialoog'' op voorhand onmogelijk.

Tip de redactie