AEX in ban van 500-puntengrens

De Europese beurzen zijn maandag met flinke winsten de handel uitgegaan.

De graadmeters profiteerden volop van het steunprogramma van de Europese Centrale Bank (ECB) dat sinds begin deze maand van kracht is. Ook de hogere standen op Wall Street stuwden het sentiment. In Amsterdam schurkte de AEX tegen de grens van 500 punten aan, maar wist deze net niet te slechten.

De AEX-index sloot 1,1 procent hoger op 498,03 punten. De laatste keer dat de hoofdindex van Beursplein 5 op 500 punten stond was op 8 januari 2008. De MidKap klom 0,9 procent tot 758,18 punten. De beurzen in Londen en Parijs stegen 1 procent. De DAX in Frankfurt klom 2,2 procent en sloot voor het eerst boven de 12.000 punten.

AEX

Sterkste stijger in de AEX was DSM met een plus van 2 procent. Het speciaalchemiebedrijf brengt twee onderdelen onder in een samenwerkingsverband met investeringsmaatschappij CVC Capital Partners. De transactie levert DSM netto tussen de 300 en 350 miljoen euro in contanten op.

SBM Offshore (min 1,1 procent) was de grootste verliezer in de hoofdindex in Amsterdam als gevolg van de dalende olieprijzen. Een vat Amerikaanse olie werd 3,1 procent goedkoper op 43,44 dollar. De prijs van Brentolie zakte 3,1 procent tot 52,99 dollar per vat.

Uit een rapport van de OPEC bleek dat de productie van het oliekartel afgelopen maand het laagste was sinds juni vorig jaar, als gevolg van een dalende vraag. Daarnaast zou de opslagcapaciteit in de Verenigde Staten langzaamaan tegen zijn grenzen aanlopen vanwege de recordproductie in het land.

Esperite 

Bij de kleinere bedrijven maakte Esperite een koerssprong van 17,2 procent. Beleggers waren enthousiast over de overeenkomst die het bedrijf heeft getekend met het Britse Premaitha Health voor het gebruik van zijn technologie voor het vaststellen van risico's op afwijkingen bij foetussen.

In Parijs verloor Lafarge 5,9 procent. De fusie tussen het Franse cementbedrijf en zijn Zwitserse branchegenoot Holcim staat op losse schroeven. Holcim (min 1,3 procent) wil niet langer doorgaan met de deal op basis van de eerder afgesproken voorwaarden.

De euro was 1,0604 dollar waard, tegen 1,0510 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag.

Bekijk de actuele beurskoersen op Belegger.nl

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie