DSM stoot onderdelen af

DSM zet enkele bedrijfsonderdelen die al langer in de etalage stonden, apart in een nieuw bedrijf.

Daarin houdt het speciaalchemiebedrijf een minderheidsbelang van 35 procent, de rest komt in handen van investeringsmaatschappij CVC. Dat maakte DSM maandag bekend.

De af te stoten onderdelen maken composietharsen en grondstoffen voor onder meer plastic, nylon en lijm. Dat zijn producten die niet passen in de toekomstplannen van DSM.

Het bedrijf wil zich toeleggen op de productie van toevoegingen voor de voedingsmiddelenindustrie, zoals vitamines, en van materialen en coatings voor onder meer de automobielindustrie. Daardoor moet het productaanbod minder gevoelig worden voor economische schommelingen.

Verlies

Met de transactie is een bedrag van 600 miljoen euro gemoeid. Daar kan, afhankelijk van de toekomstige financiële prestaties van het nieuwe bedrijf, tot 175 miljoen euro bijkomen.

DSM verwacht netto tussen de 300 en 350 miljoen euro aan de deal over te houden. In de resultaten over het eerste kwartaal moet wel een boekverlies van 130 miljoen euro worden opgenomen.

Vakbonden

De vakbonden reageerden kritisch op de stap, die 575 werknemers in Nederland betreft. ''DSM verkoopt de laatste jaren in sneltreinvaart bedrijfsonderdelen aan investeringsmaatschappijen'', zei CNV-bestuurder Ron Smeets.

''Het bedrijf investeert wel, maar niet in werkgelegenheid in Nederland, waar uiteindelijk toch de bakermat van het bedrijf ligt.'' FNV wil met DSM in gesprek over garanties voor de werkgelegenheid, zei bestuurder Henk van Rees.

Oplossing

Sijbesma noemde de samenwerking met CVC ''voor alle partijen de beste oplossing''. DSM zet een belangrijke strategische stap en de werknemers van de betreffende onderdelen krijgen daarmee duidelijkheid. Ook gloort er volgens de topman weer groeiperspectief, omdat investeringsruimte ontstaat die er onder de vleugels van DSM niet was.

De af te stoten onderdelen waren afgelopen jaar goed voor 2,1 miljard euro aan opbrengsten, op een totale omzet voor DSM van 9,2 miljard euro. Het resultaat voor rente, belastingen en afschrijvingen (ebitda) bedroeg 106 miljoen euro.

Met het nieuwe bedrijf zijn afspraken gemaakt over de levering van caprolactam, een belangrijke grondstof voor plastic en nylon. Daardoor heeft DSM voor een periode van vijftien jaar leveringszekerheid. Dat was een harde voorwaarde voor een verkoop van die activiteiten.

Rabobank 

De Rabobank stelt dat de netto-opbrengst van de deal in lijn is met de verwachtingen. ''Al met al positief nieuws'', aldus de bank. DSM noteerde om 09.09 uur 3,5 procent hoger op 52,81 euro, terwijl de AEX op dat moment 0,6 procent steeg tot 495,18 punten.

CNV-bestuurder Ron smeets zegt in een reactie dat DSM de laatste jaren "in sneltreinvaart" bedrijfsonderdelen verkoopt. 

"Het bedrijf investeert wel, maar niet in werkgelegenheid in Nederland, waar uiteindelijk toch de bakermat van het bedrijf ligt. Na deze outsourcing blijven er in Nederland nog een kleine vijfduizend werknemers over. Het wordt alleen maar minder", aldus Smeets.

Lees meer over:
DSM
Tip de redactie