De bestuurders en commissarissen van het Eindhovense uitvindersbedrijf Innoconcepts worden vier jaar na het faillissement aansprakelijk gesteld voor het totale tekort van 63,5 miljoen euro.

Curator Louis Deterink schrijf dat vrijdag in een rapport dat naar de rechtbank in Den Bosch is gestuurd.

Volgens de curator hebben de bestuurders en commissarissen van het beursfonds zich schuldig gemaakt aan ernstig wanbeleid. Het gaat volgens hem om voortdurende belangenverstrengeling en het aangaan van dubieuze ongedekte transacties.

Door misleidende verslaglegging werd de uitermate zwakke positie van het bedrijf jarenlang versluierd. Door de commissarissen werd volstrekt onvoldoende toezicht gehouden, schrijft hij.

Het wanbeleid is de belangrijkste oorzaak van het faillissement, concludeert de curator.

Verliezen

Deterink schrijft dat Innoconcepts vanaf 2006 verlies maakte. Vanaf 2008 waren de verliezen veel groter dan werd gerapporteerd. ''In 2008 waren reeds alle ingrediënten aanwezig voor de latere problemen bij Innoconcepts.''

De curator meent dat ook dat de controle en kritische houding van accountant Deloitte tekort is geschoten. De accountant ging te veel af op de aangereikte informatie en heeft niet of onvoldoende onderzocht of de informatie toereikend was. Met de accountant wordt onderhandeld over een schikking, onthult Deterink.

Kritisch

Deloitte laat vrijdag in een reactie weten kritisch te kijken naar de eigen rol. ''Uit de conclusies van de curator lijkt echter ook te volgen dat leden van het management van Innoconcepts de accountant bewust een verkeerde voorstelling van zaken hebben gegeven'', staat in een verklaring.

Het Openbaar Ministerie is nog bezig met strafrechtelijk onderzoek. Drie leidinggevenden van Innoconcepts worden onder meer verdacht van oplichting van beleggers en de bank (ING). Twee van de drie leidinggevenden hebben bovendien met voorkennis in aandelen gehandeld, is het vermoeden.
 
Een beslissing over een eventuele strafzaak wordt na de zomer verwacht, aldus een woordvoerster vrijdag.