De Duitse sportwagenfabrikant Porsche ligt op koers om dit jaar voor het eerst meer dan 200.000 auto's te verkopen.

Afgelopen jaar wist de fabrikant van luxe sport- en terreinwagens (SUV's) een recordaantal van bijna 190.000 auto's aan de man te brengen.

Dat waren er 17 procent meer dan in 2013. ''Wij gaan ervan uit dat de verkopen in het lopende jaar zullen blijven stijgen'', aldus financieel directeur Lutz Meschke vrijdag tijdens zijn jaarlijkse persconferentie van het bedrijf.

De Macan, een compacte SUV die Porsche vorig jaar op de markt bracht, is een succesnummer gebleken dat ook veel nieuwe klanten aantrekt. Er werden vorig jaar 45.000 exemplaren verkocht. Daarvan kwam driekwart in handen van mensen die niet eerder in een Porsche reden.

Ook de hybride modellen van Porsche zijn volgens topman Matthias Müller succesvol. Het Duitse luxemerk biedt drie modellen aan met naast een verbrandingsmotor ook een elektrische aandrijving, de inmiddels uitverkochte 918 Spyder, de Cayenne en de Panamera.
 
Porsche, dat deel uitmaakt van het Volkswagenconcern, zag de operationele winst in 2014 met 5 procent stijgen tot 2,7 miljard euro. De omzet nam met een vijfde toe tot 17,2 miljard euro.