Het Openbaar Ministerie is een strafrechtelijke procedure begonnen tegen drie voormalige bestuurders van het failliete uitvindersbedrijf Innoconcepts. 

Dat meldde Het Financieele Dagblad (FD).

De oud-bestuurders worden verdacht van oplichting, valsheid in geschrifte en bedrog, aldus de krant. Het OM geeft geen namen, maar het zou volgens het FD onder andere gaan om de oprichter van Innoconcepts. Met de fraude werden jaarrekeningen rooskleuriger voorgesteld dan in werkelijkheid het geval was.

Dit gebeurde om beleggers te trekken. En ING werd hierdoor bereid gevonden om een lening te verstrekken, aldus het bericht. De schade voor beleggers en de bank zou in de miljoenen lopen.

Innoconcepts ging eind 2010 failliet, waardoor beleggers en investeerders werden gedupeerd.

Innoconcepts aansprakelijk

Curator Louis Deterink stelt de bestuurders en commissarissen van het Eindhovense uitvindersbedrijf Innoconcepts aansprakelijk voor het tekort van 63,5 miljoen euro. De curator heeft dat in een rapport aan de rechtbank in Den Bosch geschreven. 

Volgens de curator hebben de bestuurders en commissarissen van het beursfonds zich schuldig gemaakt aan ernstig wanbeleid. Het gaat volgens hem om voortdurende belangenverstrengeling en het aangaan van dubieuze ongedekte transacties.

Door misleidende verslaglegging werd de uitermate zwakke positie van het bedrijf jarenlang versluierd. Door de commissarissen werd volstrekt onvoldoende toezicht gehouden, schrijft hij.

Het wanbeleid is de belangrijkste oorzaak van het faillissement, concludeert de curator.