Het Noorse staatsinvesteringsfonds, het grootste staatsfonds ter wereld, heeft vorig jaar een rendement opgeleverd van 544 miljard kroon (63 miljard euro), onder meer geholpen door de hogere beurskoersen. 

Dat maakt het investeringsfonds vrijdag bekend. De investeringen in Nederlandse aandelen gingen omhoog.

Het fonds bezat eind vorig jaar voor bijna 66 miljard kroon aan Nederlandse aandelen, tegen ruim 61 miljard kroon een jaar eerder. Ook bezat het meer dan 37 miljard kroon aan Nederlandse staatsleningen.

De marktwaarde van het fonds bedroeg eind vorig jaar ruim 6.400 miljard kroon, of 741 miljard euro op basis van de huidige eurokoers. Het rendement kwam vorig jaar uit op 7,6 procent, na een stijging met bijna 16 procent een jaar eerder.

Volgens het staatsfonds lieten alle drie soorten bezittingen, aandelen, obligaties en vastgoed, vorig jaar een hoger rendement zien.

Het overheidsfonds is bezig zijn beleggingen uit te breiden naar opkomende markten om zo beter te kunnen profiteren van de wereldwijde economische groei. Het in 1990 opgerichte staatsfonds beheert de inkomsten uit de olie- en gassector van Noorwegen, de grootste olie- en gasproducent van West-Europa.

Eind 2013 had het staatsfonds een marktwaarde van circa 5.000 miljard kroon. De Noorse centrale bank beheert het fonds.