De rente op tienjarig Frans staatspapier is woensdag voor het eerst onder de 0,5 procent uitgekomen. 

De rentes op langlopend Duits en Nederlands schuldpapier ging eveneens verder naar beneden.

De Europese Centrale Bank (ECB) begon eerder deze week met de opkoop van staatsobligaties, voor 60 miljard per maand voor een periode van anderhalf jaar. Op die manier hoopt de ECB de matige economische groei en de zeer lage inflatie in de eurozone te stimuleren.

Het rendement op Franse staatsleningen met een looptijd van tien jaar stond omstreeks 10.30 uur op 0,50 procent. De rente op Nederlandse en Duitse leningen met dezelfde looptijd stond op respectievelijk 0,26 procent en 0,22 procent. Daarbij werd voor de Duitse rente kort het laagste niveau ooit aangetikt, op 0,21 procent.

Euro

Vergelijkbare rentes in Italië, Spanje, Finland en Oostenrijk zakten ook naar historische dieptepunten. Het rendement en de waarde van een obligatie bewegen tegengesteld. Een dalende rente wijst op een stijgende waarde en een toenemende vraag naar de betreffende leningen.

De euro ging woensdag verder omlaag en was 1,0614 dollar waard. Bij het slot van de Europese beurshandel op dinsdag stond de eenheidsmunt op 1,0722 dollar. De Europese munt begon de maand nog op 1,12 dollar en was aan het begin van dit jaar nog 1,21 dollar waard.

De Europese munt was in december 2002 voor het laatst minder waard dan de dollar. Op 6 december 2002 waren deeuro en de dollar voor het laatst evenveel waard.