De Nederlandse chipmachinefabrikant ASML ontwijkt belasting door gebruik te maken van een gunstige belastingregel in België.

Dit meldt tv-programma Zembla, dat woensdagavond een uitzending hieraan wijdt.

Volgens het programma heeft ASML 3,6 miljard euro op de bankrekening staan in België, de helft van het totale eigen vermogen van het concern. Als Zembla de vestiging van ASML in België bezoekt, blijkt het om een woonhuis te gaan. Het bedrijf wilde geen reactie geven.

Oud-belastinginspecteur en Belgisch parlementariër Marco van Hees schat dat deze praktijk de Nederlandse schatkist inmiddels 250 miljoen euro heeft gekost. Ook andere Nederlandse multinationals zoals Shell, DSM, Philips, Heineken en ING zouden gebruikmaken van deze belastingregel.

GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver wil van staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) weten of de beweringen van Zembla kloppen en of de bewindsman deze manier van belastingontwijking gaat bestrijden.

Wettelijk

ASML laat in een reactie weten zich strikt aan de wet te houden, zowel in de letter als in de geest. "Over driekwart van onze wereldwijde winst betalen we in Nederland belasting omdat we hier de meeste waarde creëren", laat een woordvoerder schriftelijk weten.

De 3,6 miljard euro op de bankrekeing die Zembla noemt, is volgens ASML onjuist. "Wij hadden eind 2013 rond 500 miljoen euro cash in België", schrijft de zegsman. Uit de jaarcijfers van de chipmachinefabrikant blijkt dat het bedrijf eind 2014 2,4 miljard euro aan cash in huis had.

Politiek

Vanuit de politiek klinkt al geruime tijd de roep om belastingontwijking aan te pakken. De Tweede Kamer nam dinsdag een motie aan waarin het kabinet wordt opgeroepen zich hard te maken voor een Europese winstbelasting voor bedrijven.  

De Kamer wil dat de winst van een multinational wordt belast in het land waar die winst ook daadwerkelijk wordt gemaakt. Daarmee willen de partijen voorkomen dat bedrijven de goedkoopste manier zoeken om hun winsten te belasten.

De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, wil een uniform belastingstelsel in de hele EU voor bedrijven die in meer dan één lidstaat actief zijn.