Grootaandeelhouder Boskalis wil af van een van de beschermingsconstructies die bodemonderzoeker Fugro eventueel kan optrekken om een ongewenste overname tegen te houden.

De baggeraar en maritiem dienstverlener wil via de rechter afdwingen dat daar tijdens de aandeelhoudersvergadering op 30 april over wordt gestemd.

Dat maakt Fugro woensdag bekend. De bodemonderzoeker liet weten de door Boskalis gehekelde beschermingswal wel te willen bespreken, maar er geen stempunt van te willen maken. De rechtszaak dient op 17 maart.

Een woordvoerder van Boskalis noemde de beschermingsconstructie, die loopt via een op Curaçao gevestigde stichting, ''niet meer van deze tijd''.

In het geval van een vijandig overnamebod kan de stichting volgens de zegsman operationele activiteiten aan het bedrijf onttrekken. ''Geen enkel ander beursfonds in Nederland heeft dat'', zei hij. Twee andere beschermingsmogelijkheden waarover Fugro beschikt, zijn wel ''normaal''.

Fugro is onderwerp van overnamespeculaties sinds Boskalis eind vorig jaar meldde een belang te hebben, dat inmiddels is opgelopen tot 20 procent. Beide Nederlandse ondernemingen doen veel werk voor de olie- en gasindustrie.

De bodemonderzoeker liet evenwel eerder al weten sterk te hechten aan de eigen onafhankelijkheid. Overigens is de gang naar de rechter volgens Boskalis ''geen stap richting een bod''.