De waarde van de euro is vrijdag gedaald tot het laagste niveau sinds augustus 2003. In de ochtendhandel zakte de wisselkoers al voor het eerst in ruim elf jaar onder de 1,10 dollar. 

In de middag ging er nog eens een dollarcent van de waarde af, door gunstige berichten over de Amerikaanse economie.

Rond 14.30 uur bereikte de euro een voorlopig dieptepunt op 1,0871 dollar. Bij het slot van de Europese beurshandel op donderdag was de euro 1,1010 dollar waard. In mei vorig jaar piekte de Europese munt nog op ongeveer 1,40 dollar.

De koers van de Europese munt staat al enige tijd onder druk, sinds de Europese Centrale Bank (ECB) bekendmaakte op grote schaal staatspapier te gaan opkopen om de economie aan te jagen. Donderdag kwamen daar opmerkingen van ECB-president Mario Draghi bij, die zei dat de centrale bank komende maandag met het opkoopprogramma begint.

Vrijdag zetten goede berichten over de Amerikaanse arbeidsmarkt de euro verder onder druk. De stevige banengroei in de VS vergroot de kans dat de rente in 's werelds grootste economie binnenkort omhoog gaat. Dat maakt de dollar aantrekkelijker voor beleggers.

Aantrekkelijke producten

De goedkopere euro kan de eurolanden vooruithelpen, doordat hun producten aantrekkelijker worden op markten waar in andere valuta's wordt afgerekend. Bovendien wordt de import duurder, waardoor de bijzonder lage inflatie enigszins kan worden gestimuleerd. Verder maakt de zwakkere euro het duurder voor toeristen uit eurolanden om in de VS op reis te gaan.

De euro werd begin 1999 geïntroduceerd op een koers van 1,1747 dollar, om vervolgens in oktober 2000 het historische dieptepunt van 0,82 dollar per euro te bereiken. De hoogste waarde ooit werd op 15 juli 2008 genoteerd. De euro was op dat moment 1,6038 dollar waard. De afgelopen drie jaar bewoog de koers tussen 1,20 en 1,40 dollar.

Wat u moet weten over de goedkope euro