Galapagos heeft 2014 afgesloten met een positief nettoresultaat dankzij de verkoop van zijn serviceactiviteiten aan Charles River Laboratories. 

Dat maakte het biotechnologiebedrijf vrijdag bekend.

Galapagos hield onder de streep 33,2 miljoen euro over, tegen een verlies van 8,1 miljoen euro in 2013. De omzet daalde van 159,5 miljoen naar 108,2 miljoen euro.

De voortgezette activiteiten van Galapagos waren vorig jaar goed voor een nettoverlies van 37,3 miljoen euro. Dat is meer dan twee keer zo veel als in 2013. De omzet nam af van 96,6 miljoen naar 90 miljoen euro.

Galapagos had eind vorig jaar 198 miljoen euro in kas, inclusief 11 miljoen aan gereserveerde middelen. Daarmee kan het naar eigen zeggen tot eind 2016 vooruit. Het bedrijf verwacht voor dit jaar een 'cash burn' tussen de 110 en 130 miljoen euro, exclusief succesbetalingen en eventuele licentieopbrengsten.

Beter dan verwacht

De jaarresultaten van Galapagos zijn beter dan verwacht. De flinke toename van de cash burn die het bedrijf voor 2015 voorspelt, zou echter weleens de aandacht van beleggers kunnen opeisen, schrijft analist Jan De Kerpel van KBC in een commentaar.

De Kerpel handhaaft zijn koopadvies, omdat hij er vanuit gaat dat Galapagos volgende maand met positieve testresultaten komt uit een klinisch onderzoek naar de werking van filgotinib. Dat middel kan het bedrijf 200 miljoen dollar opleveren aan licentie-inkomsten van samenwerkingspartner AbbVie.

Het koersdoel voor Galapagos staat bij KBC op 22 euro. Het aandeel stond vrijdagochtend na drie kwartier handel 3,2 procent lager op 19,72 euro.