De aandelenbeurs in Tokio boekte vrijdag een stevige winst. De Nikkei eindigde 1,2 procent hoger op 18.971,00 punten en bereikte een nieuw vijftienjarig hoogtepunt.

De Japanse hoofdindex won deze week 0,9 procent en kende de vierde winstweek op rij.

Beleggers trokken zich op aan de positieve stemming op de beurzen in Europa, waar de centrale bank op 9 maart begint met zijn nieuwe steunprogramma. 

ECB-president Mario Draghi zei donderdag in ieder geval tot en met september 2016 maandelijks voor 60 miljard euro aan staatsobligaties en verpakte bedrijfsleningen van banken binnen de eurozoe op te kopen.

Recordstand

Hoewel die maatregel al op 22 januari werd aangekondigd, zorgde het omvangrijke opkoopprogramma donderdag voor een goedgeluimde stemming op de Europese beurzen. In Nederland sloot de AEX-index 1,1 procent hoger op 488,96 punten en de MidKap steeg 1,3 procent naar 732,55 punten. 

De Duitse DAX bereikte een nieuwe recordstand met een winst van 1 procent tot 11.504,01 punten. De graadmeters in Londen en Parijs gingen respectievelijk 0,6 en 0,9 procent omhoog.

De Japanse hoofdstad loopt acht uur voor op de Midden-Europese Tijd, de beurs in Tokio reageert daardoor vaak een dag later op nieuws uit Europa.

Ook bood een goedkopere Japanse yen steun aan de handel. De markt keek daarnaast uit naar het officiële Amerikaanse banencijfer, dat later op de dag verschijnt.