De waarde van de euro is donderdagmiddag gezakt naar het laagste niveau sinds september 2003.

Handelaren reageerden op uitspraken van ECB-president Mario Draghi, die onder meer bekendmaakte dat de Europese Centrale Bank maandag begint met de eind vorige maand aangekondigde opkoop van staatsobligaties.

De euro bereikte rond 15.00 uur een voorlopig dieptepunt van 1,1007 dollar, tegen ruim 1,11 dollar aan het begin van de persconferentie van Draghi een halfuur eerder. De euro was begin september 2003 voor het laatst minder dan 1,10 dollar waard.

De waarde van de euro staat al maanden onder druk. In mei vorig jaar piekte de Europese munt nog op circa 1,40 dollar. De daling komt vooral door het uiteenlopende monetaire beleid in de eurozone en de Verenigde Staten.

Federal Reserve

Terwijl de ECB extra maatregelen neemt om de kwakkelende economie en de lage inflatie te stimuleren, is zijn Amerikaanse evenknie, de Federal Reserve, juist bezig het steunbeleid af te bouwen. Dat leidt naar verwachting later dit jaar tot de eerste renteverhoging sinds de uitbraak van de financiële crisis.

De goedkopere euro kan de eurolanden vooruithelpen, doordat hun producten aantrekkelijker worden op markten waar in andere valuta's wordt afgerekend. Bovendien wordt de import duurder, waardoor de bijzonder lage inflatie enigszins kan worden gestimuleerd.

Video: Euro zakt naar laagste peil sinds 2003

Wat u moet weten over de goedkope euro