KLM heeft een overeenkomst getekend met het Chinese Xiamen Airlines om de samenwerking verder te versterken. Ook de gemeente Amsterdam is bij de deal betrokken.

Dat meldt KLM woensdag. De overeenkomst moet de samenwerking en bereikbaarheid tussen Nederland en China versterken, schrijft de Nederlandse vliegtuigmaatschappij.

Volgens KLM-topman Pieter Elbers leiden de afspraken tussen de twee bedrijven tot kortere overstapmogelijkheden naar andere luchthavens in China.

Xiamen Airlines, een dochterbedrijf van China's grootste luchtvaartmaatschappij China Southern Airlines, vliegt op zijn beurt vanaf komende zomer van de Chinese stad Xiamen naar Amsterdam.

Klimaat

De regio Amsterdam biedt volgens burgemeester Eberhard van der Laan een gunstig investeringsklimaat aan Chinese bedrijven die via Amsterdam toegang willen tot de Europese markt. Van der Laan ondersteunt de samenwerking dan ook "van harte."

Sinds 2007 is China Southern Airlines aangesloten bij Skyteam, het internationale samenwerkingsverbond van vliegmaatschappijen waartoe ook KLM behoort.

Xiamen is een stad met ruim 4,3 miljoen inwoners in de provincie Fujian aan de zuidoostkust van China. KLM vliegt al sinds 2011 als enige Europese luchtvaartmaatschappij direct naar Xiamen.