ING verwacht een nettowinst te boeken op de verkoop van het resterende belang in het Amerikaanse Voya Financial van 285 miljoen euro.

Dat maakt het financieel concern woensdag bekend.

Het belang van bijna 19 procent wordt voor een deel door Voya zelf ingekocht.  Voya koopt zelf voor 600 miljoen dollar eigen aandelen. Met de transactie is in totaal circa 1,8 miljard euro gemoeid.

Eind vorig jaar werd het aandeel van ING, destijds ruim 32 procent, al teruggeschroefd. Deze desinvestering is nu afgerond, aldus het bedrijf. Daarbij gaat het in totaal om 45,6 miljoen aandelen.

Voya werd in mei 2013 in New York naar de beurs gebracht als onderdeel van de herstructurering die ING van Brussel moest doorvoeren wegens de tijdens de kredietcrisis ontvangen staatssteun.

Getimed

Analist Cor Kluis van Rabobank concludeerde woensdag dat de verkoop van het resterende belang "goed getimed" is, vanwege de kracht van de dollar en de huidige hoge beurskoers van Voya.

De grote vraag is volgens de analist wat ING met de opbrengst van circa 1,8 miljard euro gaat doen. Volgens Kluis zijn overnames of een inkoop van aandelen de beste bestemmingen voor het geld.

Rabo handhaaft zijn koopadvies voor het aandeel ING, met een koersdoel van 14 euro.