Dienstverlener aan de olie- en gasindustrie Subsea 7 heeft vorig jaar een fors verlies geleden ondanks een recordomzet.

Uit de cijfers die het bedrijf woensdag naar buiten bracht, blijkt dat het verlies is toe te schrijven aan afschrijvingen vanwege het uitstel van projecten bij energieconcerns.

Subsea 7, dat gevestigd is in Luxemburg en een beursnotering heeft in Oslo, haalde in 2014 een omzet van 6,9 miljard dollar. Dat is 9 procent meer dan in 2013. Door 1,2 miljard aan afschrijvingen, vanwege de verwachte lagere bedrijvigheid in de sector, resteerde onder de streep echter een nettoverlies van 381 miljoen dollar. Exclusief de afboekingen zou het bedrijf een winst hebben geboekt van 802 miljoen dollar.

Het bedrijf, dat deels in het vaarwater zit van de Nederlandse bedrijven Boskalis, Core Laboratories, Fugro en SBM Offshore, zag vooral in de tweede helft van 2014 een vertraging bij grote projecten. "Als gevolg daarvan slonk ons orderboek tot 8,2 miljard dollar, waarvan de helft naar verwachting in 2015 wordt uitgevoerd".

Subsea 7 voerde vanaf begin 2014 maatregelen door om het bedrijf door de moeilijke marktomstandigheden te loodsen. Dit jaar wordt nog meer nadruk gelegd op het verlagen van de kosten en wordt het dividend opgeschort. Het bedrijf verwacht dat de winstmarge daalt ten opzichte van vorig jaar als gevolg van een geringer aantal klussen en prijsdruk. Ook wordt een "significante" omzetdaling voorzien.