De Britse bank Standard Chartered heeft de winst voor belastingen afgelopen jaar met bijna een derde zien afkalven tot 4,2 miljard dollar (3,8 miljard euro). Dat maakt het financiële concern woensdag bekend.

De flinke winstval werd veroorzaakt door economische tegenwind in opkomende economieën in met name Azië, waar Standard Chartered sterk vertegenwoordigd is.

Gezien de verslechterende economische omstandigheden in veel landen in die regio moest de bank fors meer geld opzij zetten om eventuele verliezen op slechte leningen op te vangen. Ook werd fors afgeschreven op de activiteiten in Zuid-Korea.

Bovendien moest Standard Chartered opnieuw een boete van honderden miljoenen dollars betalen in de Verenigde Staten, omdat het zaken heeft gedaan met landen waartegen Amerikaanse handelssancties van kracht zijn. In 2013 werd de bank daarvoor ook al beboet, maar toen wist het die strop nog te compenseren met hogere opbrengsten.

Dividend

Onder de streep hield Standard Chartered vorig jaar 2,7 miljard dollar over, tegen 4,2 miljard dollar in 2013. Ondanks de lagere nettowinst houdt de bank zijn dividend op hetzelfde peil als een jaar eerder.

Standard Chartered kondigde onlangs het vertrek aan van topman Peter Sands, die de bank sinds 2006 leidt. Woensdag werd duidelijk dat hij en zijn medebestuurders in verband met de tegenvallende resultaten afzien van een prestatiebonus.

Zijn opvolger Bill Winters, die eerder leiding gaf aan de zakelijke tak van JPMorgan Chase, begint in juni.