Het verlieslijdende Franse industrieconcern Areva, dat onder meer kernreactoren maakt, gaat fors snijden in de kosten. 

Dat maakte het concern woensdag bekend. Ook wordt het investeringsniveau teruggeschroefd en worden bezittingen van de hand gedaan.

Areva ziet zich tot maatregelen gedwongen nadat het afgelopen boekjaar eindigde met een verlies van bijna 5 miljard euro, onder meer door afschrijvingen op nucleaire projecten in Finland. Ook zette het bedrijf geld opzij om tegenvallers op te vangen vanwege ondermaatse prestaties op het gebied van hernieuwbare energie.

Voor 2015 voorziet het bedrijf problemen. Onder meer zal de vergelijkbare omzet 5 procent lager uitvallen dan een jaar eerder.

Daarnaast houdt het bedrijf voor dit jaar rekening met een verlies op drie grote projecten. Areva meldde in november al dat het zijn financiële doelstelling voor 2015 en 2016 losliet, omdat de vraag naar kernenergie steeds verder afneemt. Sinds de kernramp in Fukushima in 2011 in Japan is de schuld van het concern fors opgelopen.

Kosten

Areva wil de kosten op jaarbasis met 1 miljard euro terugbrengen. Het investeringsbudget wordt teruggeschroefd tot minder dan 3 miljard euro voor de periode 2015-2017, tegenover 4,6 miljard euro voor de afgelopen drie jaar.

Daarnaast zal het bedrijf meerdere bezittingen van de hand doen, bovenop de eerder aangekondigde verkoop van bezittingen ter waarde van 450 miljoen euro.

De exacte plannen worden bij de presentatie van de halfjaarcijfers bekendgemaakt.