Fiat Chrysler Automobiles (FCA) en Nissan hebben in februari goede zaken gedaan op de Amerikaanse markt.

Het Italiaans-Amerikaanse FCA kende de beste februarimaand sinds 2007 met een verkoopstijging van 5,6 procent, terwijl het Japanse concern met een plus van 2,7 procent een record realiseerde.

FCA verkocht vorige maand in de Verenigde Staten in totaal 163.586 auto's ondanks bar winterweer. Zoals zo vaak gooide vooral het merk Jeep hoge ogen dankzij de populaire modellen Cherokee en Wrangler.

De totale verkoop van Jeep nam met 21 procent toe tot 55.642 wagens. Economen rekenden in doorsnee op een verkoopstijging van 8,9 procent bij FCA, maar hadden waarschijnlijk geen rekening gehouden met het winterweer.

Infiniti

Nissan wist 118.436 auto's aan de man te brengen, een record voor de maand februari. De groei kreeg een flinke impuls van het merk Infiniti, dat luxere auto's maakt. De verkoop van Nissan-auto's steeg met 1,1 procent, tegen bijna 20 procent bij Infiniti. Economen rekenden bij Nissan op een toename van de verkoop met 3,8 procent.

General Motors (GM), de grootste Amerikaanse autofabrikant, verkocht 4,2 procent meer waar analisten in doorsnee een stijging van 5,9 procent voorzagen. Bij Ford Motor daalde de verkoop juist met 2 procent.

Het concern maakt bekend dat de verkopen van pickups uit de F-serie, de Escape SUV en de Fusion-stationwagon, die de afgelopen maanden juist gretig aftrek vonden, daalden. Kenners rekenden bij Ford op een stijging van de verkopen met 5,8 procent.