Het aandeel Fugro is dinsdagmiddag de absolute uitblinker in de AEX-index. Met een koerswinst van ruim 13 procent stond het aandeel rond 14.10 uur bovenaan de hoofdgraadmeter van het Damrak.

Een directe aanleiding voor de forse koerswinst was niet voorhanden. Met de stijging borduurden beleggers mogelijk voort op de stevige opmars die het aandeel vrijdag inzette, nadat Fugro zijn jaarcijfers had gepubliceerd.

Volgens analisten vielen de resultaten mee, vooral gezien de forse daling van de olieprijs. Ook de keuze van het bedrijf om zich weer te richten op de kernactiviteiten op het gebied van geotechnologie en onderzoek werd met instemming ontvangen.

Verder blijven geruchten over een mogelijk bod van grootaandeelhouder Boskalis op Fugro boven de markt hangen. Boskalis heeft de afgelopen maanden een aanzienlijk belang opgebouwd in de bodemonderzoeker, maar heeft herhaaldelijk aangegeven niet uit te zijn op een overname. Toch sluiten veel analisten die mogelijkheid niet uit.

Het aandeel Fugro was dinsdagmiddag ongeveer 31 procent meer waard dan bij het slot van de aandelenbeurzen op donderdag, het laatste handelsmoment voor de publicatie van de jaarcijfers.

Vorig jaar ging het aandeel Fugro nog hard onderuit, omdat het bedrijf veel last had van de dalende investeringen in de olie- en gasindustrie. Met 23,95 euro stond Fugro dinsdagmiddag nog altijd ruim 50 procent onder de piek van begin mei vorig jaar.