De Europese Bankautoriteit (EBA) voert dit jaar geen grootschalige stresstest uit bij financiële instellingen. Het volgende brede onderzoek staat voor 2016 op de rol, laat de toezichthouder dinsdag weten.

De EBA ziet af van een test, omdat banken volgens de waakhond de afgelopen tijd vooruitgang hebben geboekt bij het versterken van hun balansen.

Dat gebeurde na de stresstest van vorig jaar, waarbij banken moesten aantonen in welke mate ze een diepe economische crisis en een scherpe daling van de huizenprijzen zouden kunnen doorstaan. De Nederlandse financiële instellingen slaagden destijds ruimschoots.

In plaats van een stresstest zal de EBA dit jaar wel een zogenoemde transparantie-oefening uitvoeren, zoals het eerder deed in 2013. Daarbij vraagt de waakhond data op van de instellingen. De EBA moet elk jaar besluiten of er een grootschalige stresstest wordt uitgevoerd.

Uit onderzoek van de toezichthouder bleek dinsdag verder dat de 36 grootste Europese banken nog niet volledig voldoen aan de eisen voor een financiële buffer, die eind dit jaar al voor een deel ingaan en volledig gelden in 2019.

In totaal komen ze zo'n 14,3 miljard euro tekort. De 98 kleinere banken missen nog zo'n 5,7 miljard euro.

Uitslag ECB-test Nederlandse banken | Overzicht van 25 gezakte banken| Uitslag stresstest moet onderling vertrouwen banken herstellen