De centrale bank van Oekraïne voert een enorme renteverhoging door in een poging de vrije val van de Oekraïense munt te stuiten.

Dat werd dinsdag bekendgemaakt. Het belangrijkste rentetarief voor banken om zich te herfinancieren, gaat met ingang van woensdag van 19,5 naar 30 procent. 

Op die manier hoopt de centrale bank een einde te maken aan de aanhoudende vlucht van kapitaal uit het land, die de waarde van de hryvnia de afgelopen tijd heeft uitgehold.

De centrale bank handhaaft daarnaast de eis dat exporteurs driekwart van hun buitenlandse inkomsten omzetten in hryvnia's.

Verloren

De Oekraïense munt heeft afgelopen jaar al 60 procent van zijn waarde verloren ten opzichte van de dollar. Daarmee is de hryvnia de slechtst presterende valuta ter wereld. Na het rentebesluit sterkte de munt dinsdag wel ruim 9 procent aan.

Oekraïne werkt aan een nieuwe overeenkomst met het International Monetair Fonds (IMF), die voor miljarden aan noodkredieten moet opleveren. Daarmee hoopt het land de eigen financiële ineenstorting te kunnen voorkomen.

Oekraïne kampt met een zware economische crisis door de oorlog met separatisten in het oosten van het land. In het laatste kwartaal van vorig jaar kromp de Oekraïense economie ruim 15 procent ten opzichte van een jaar eerder.