Royal Bank of Scotland (RBS) schrapt in Nederland minimaal zeshonderd van de circa 650 banen. Dat bevestigt topman Jan de Ruiter van de Nederlandse tak dinsdag.

Daarmee trekt de bank zich vrijwel volledig terug uit Nederland.

De Ruiter zegt dat de banen in een periode van achttien tot 26 maanden geschrapt worden. Gedwongen ontslagen zijn daarbij niet te vermijden.

Hij benadrukt dat RBS Nederland niet volledig zal verlaten, en onder meer op het vlak van risicomanagement en valutahandel actief blijft. Verder blijven er enkele bankiers aanwezig om de relatie met klanten te onderhouden. Het hoofdkantoor van RBS Nederland is gevestigd aan de Amsterdamse Zuidas.

Volgens CNV Dienstenbond schaalt RBS de activiteiten in Nederland terug tot een minimaal niveau. Daardoor zouden er in 2018 nog slechts tien tot vijftien banen bij de Nederlandse tak overblijven. De Ruijter wil geen concreet aantal noemen.

Verminderen

De bank kondigde vorige week donderdag, bij de presentatie van de jaarcijfers, al aan de activiteiten in Europa flink te verminderen. Daarbij werden nog geen concrete gegevens verstrekt over het aantal banen dat overblijft.

Wel werd gemeld dat RBS zich volledig terugtrekt uit Centraal- en Oost-Europa, het Midden-Oosten en Afrika en dat activiteiten in Azië en de Verenigde Staten fors worden teruggeschroefd.

Volgens De Ruijter is de financiële wereld de afgelopen jaren enorm veranderd. ''De kosten en baten liggen uit het lood en Royal Bank of Scotland wordt nu op een andere manier ingericht''. ''We gaan klanten met meer mensen uit Londen en minder in Nederland bedienen'', zegt hij.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem noemde het banenverlies "uiteraard zeer vervelend voor de mensen die het betreft, en natuurlijk ook voor de werkgelegenheid in Nederland''. RBS is de huisbankier van de Rijksoverheid en blijft dat tot mei 2016. Medio dit jaar wordt een nieuwe bank gekozen.

Dramatisch

Een bestuurder van vakbond FNV Finance spreekt van een ''vrij dramatische'' ontwikkeling in Nederland. ''Het grootste deel van de betreffende werknemers komt van ABN Amro en heeft eerst het verkoopproces moeten doorstaan en werd vervolgens bijna constant geconfronteerd met reorganisaties. NuZesh wordt er definitief de stekker uitgetrokken.''

RBS was een van de opsplitsers van ABN Amro. In 2007 werd ABN Amro overgenomen door een consortium van RBS, Santander en Fortis. Vervolgens werd ABN Amro opgeknipt en onder de drie banken verdeeld.

ABN Amro werd in 2008 door de staat genationaliseerd, nadat de bank in problemen kwam vanwege de kredietcrisis.

Kapitaalinjectie

In 2008 kreeg de Britse bank tijdens de financiële crisis noodgedwongen een kapitaalinjectie van 45 miljard pond. De Britse overheid is nu nog voor 81 procent eigenaar van RBS.

In 2014 leed RBS voor het zevende jaar op rij verlies. Over het afgelopen jaar was het nettoverlies 4,5 miljard pond. In 2013 was dat zelfs 9 miljard pond.

Het banenverlies bij RBS is de volgende klap voor de werkgelegenheid in de Nederlandse financiële sector, waar de afgelopen jaren al veel banen verdwenen.

Bankfilialen worden gesloten, omdat klanten hun bankzaken steeds meer via internet regelen. Vakbonden benadrukken dat er nog meer banen zullen verdwijnen.

Banken over 20 jaar: 'Het worden IT-fabrieken' | Banenverlies RBS levert verdere kaalslag financiële sector op