Winkelvastgoedbedrijf Vastned heeft vorig jaar geprofiteerd van de focus op winkels op toplocaties.

De 'high street shops' in toonaangevende steden zorgden voor een flinke stijging van de bezettingsgraad, terwijl de vergelijkbare huren van die winkels stegen en de panden meer waard werden, zo maakte de onderneming dinsdag bekend.

Vastned zag de totale bezettingsgraad vorig jaar stijgen van 94 naar 97,6 procent. De 'premium city high street shops' waren voor 99 procent bezet, terwijl de vergelijkbare huren van die winkels met bijna 3 procent toenamen. Deze winkels werden vorig jaar 5 procent meer waard.

Nieuwe strategie

Vastned verkocht vorig jaar veel bezittingen in het kader van de nieuwe strategie, die het aandeel van de toplocaties in toonaangevende steden in de portefeuille opvoerde naar 60 procent.

Mede hierdoor zakte het directe resultaat van Vastned vorig jaar van 54 miljoen naar 46,5 miljoen euro. Daarmee kwam het direct resultaat per aandeel uit op 2,44 euro per aandeel, waar de onderneming eerder 2,35 euro voorspelde.

Vastned stelt een dividend voor van 2 euro per aandeel en verwacht dat het direct resultaat dit jaar uitkomt op 2,10 à 2,30 euro per aandeel.